Atentie, romani! Cand se deschid parcurile, hotelurile si restaurantele. Elevii vor merge la scoala cu masca si li se va lua temperatura

Premierul Ludovic Orban a anuntat, vineri, masuri ce vor putea fi luate dupa relaxarea restrictiilor impuse in starea de urgenta. In cazul in care va fi reluata activitatea in scoli si universitati, elevii si studentii vor trebui sa poarte masti. De asemenea, pentru a preveni raspandirea cu COVID-19, va exista o triere a elevilor si angajatilor prin masurarea temperaturii inainte sa intre in cladire. Grupul de Suport Tehnico-stiintific a discutat si despre redeschiderea parcurilor, hotelurilor, restaurantelor si cafenelelor.

“S-au discutat foarte multe idei si mentionez ca mi se par idei bune. De exemplu, posibilitatea realizarii unui triaj la locul de munca, la scoala, prin intermediul termometrelor electronice. E nevoie de o dotare a companiilor, a institutiilor publice, astfel incat sa se poata lua temperatura, zilnic, cand vine omul la locul de munca. in cazul in care persoane are o temperatura de peste 37 de grade, sa nu i se permita accesul la munca si sa fie supus unei evaluari medicale, inclusiv posibilitatea unei testari de COVID”, a spus Ludovic Orban, dupa participarea la sedinta Grupului de Suport Tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt-contagioase pe teritoriul Romaniei.

Loading...

De asemenea, acesta a spus ca termoscannerele ar putea fi folosite in aeroporturi nu numai la venire, dar si la plecare.

„Trebuie stabilit un set de reguli. Nu va exista o restrictie pentru hoteluri. Sa se cazeze o persoana chiar si in camere cu doua paturi, mai multe persoane doar daca sunt membri ai familiei, masuri de dezinfectie. in privinta restaurantelor si a cafenelelor, opiniile inca sunt rezervate, pentru ca riscul epidemiologic este mai mare pentru ca nu poti sa porti masca”, a mai declarat premierul.

In ceea ce priveste parcurile, premierul a spus ca, daca se respecta anumite reguli, “pot fi deschise mai repede”.

Premierul a spus ca au existat discutii si despre posibilitatea schimbarii intervalului orar in care ies persoanele de peste 65 de ani pana la data de 15 mai.

„Odata cu incalzirea vremii, ar trebui un interval dimineata sau seara care sa permita bunicilor si parintilor nostri sa faca miscare, sa iasa din domiciliu”, a declarat Orban.

De asemenea, Grupul de Suport Tehnico-stiintific a discutat si despre posibilitatea de a redeschide pescuitul sportiv individual.

Purtarea mastilor va fi obligatorie in scoli si universitati iar Guvernul va asigura echipamentul pentru cine nu are.

“Presedintele Romaniei a anuntat obligativitatea de purtare a mastii va fi pentru spatii inchise. scoala este un spatiu inchis. in cazul in care se va relua activitatea cu participarea studentilor sau elevilor la scoala, cu siguranta va fi asigurata masca.

in cazul in care se vor deschide scolile, este normala obligatia Guvernului de a asigura mastile pentru toti elevii care nu vor avea posibilitatea sa procure masti”, a declarat Ludovic Orban.

Transparenta face diferenta