Atentie, romani! Avertisment pentru turistii care vor pleca in Grecia: Un virus mortal le-ar putea strica vacanta

7

Grecia este una din destinatiile de vara preferate de romani, insa aceasta poate deveni periculoasa. Oficialii greci din domeniul Sanatatii ii avertizeaza pe turistii care planuiesc sa calatoreasca in Grecia in aceasta vara cu privire la riscurile la care se expun din cauza tantarilor, purtatori ai virusului West Nile.

Loading...

In urma cu o saptamana, Ministrul de Externe din Marea Britanie a inclus insectele pe lista potentialelor pericole la care se expun cei care calatoresc in Grecia, in contextul in care in 2018 s-au inregistrat sute de cazuri de imbolnavire, cauzate de tantari, scrie The Guardian.

„Au fost suficient de multe cazuri incat sa realizam ca acum este o problema ce tine de sanatatea publica. Virusul a ajuns in Grecia prin intermediul pasarilor migratoare si le recomandam tuturor sa ia masuri de protectie, cum ar fi sa poarte haine cu maneca lunga, sa evite locurile cu apa statatoare si sa foloseasca spray-uri impotriva tantarilor si plase protectoare”, a transmis Danai Pervanidou, oficial din domeniul sanatatii publice din Grecia.

in Grecia, 316 persoane au fost infectate cu virusul West Nile, iar 50 au murit, in 2018. Centrul de diagnostic si prognoza a precizat ca s-au inregistrat cazuri atat in zonele rurale, cat si in cele urbane. Cei infectati cu virusul nu au avut niciun fel de simptome. 20% dintre ei au facut febra, dureri musculare si dureri de cap si doar 1% au ajuns la spital in stare grava, potrivit Centrului American pentru Controlul si Preventia Bolilor.

Dintre cei la care virusul s-a confirmat, in Grecia, 243 au manifestat simptome neurologice, care au dus la encefalita, meningita si paralizie.

in acest context, ambasada SUA din Atena a emis o alerta, sfatuind cetatenii sa ia asuri preventive.

Anual, in Grecia ajung 31 de milioane de vizitatori – de trei ori mai mult decat populatia tarii. Astfel, autoritatile elene incearca sa ia masuri pentru informarea si pregatirea personalului medical, cat si a turistior, dar si a populatiei.

„E imposibil sa prezicem zona in care virusul ar putea circula, dar stim ca s-a mutat din zonele rurale in cetrele urbane mari, inclusiv in Atena si Salonic. Asa cum iarna ne asteptam la epidemie gripala, vara ne asteptam la infectia cu virusul West Nile. Trebuie sa fim pregatiti”, a mai spus Pervanidou.

Cazuri de infectie cu virusul West Nile au fost confirmate si in alte tari europene: Italia, Romania, Cipru si Serbia, unde numarul a crescut semnificativ, scrie stirileprotv.