Atentie, bucuresteni! Ce masini se interzic in Capitala! Din ianuarie 2020 masinile cu norma de poluare sub Euro 4 vor plati taxa oxigen!

21

Introducerea vignetei „Oxigen” pentru accesul cu masina si circulat ia pe drumurile publice in Bucuresti de la 1 ianuarie 2020 a fost aprobata joi de Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Potrivit proiectului, toate masinile cu norma de poluare sub Euro 4 vor plati vigneta „Oxigen” de acces si circulatie in Bucuresti. Taxa Oxigen pentru masinile Euro 4 va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021. Potrivit unui amendament propus de ALDE si aprobat, masinile non euro, Euro 1 si Euro 2 nu vor mai avea voie deloc in Bucuresti din 2022, iar pentru autoturismele Euro 3 restrictia este valabila din 2024. Proiectul a trecut cu 31 de voturi „pentru”, sapte voturi „impotriva” si 13 abtineri.

Loading...

Proiectul privind masuri concrete de imbunatatire a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti a fost adoptat in sedinta CGMB. Este vorba despre instituirea vinietei OXIGEN. Potrivit proiectului aprobat de Consiliul General, toate masinile cu norma de poluare sub Euro 4 vor plati vigneta „Oxigen” de acces si circulat ie in Bucuresti incepand cu 1 ianuarie 2020.

Hotararea prevede ca incepand cu ‪data de 01 ianuarie 2020‬, accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mica de 5 tone pe arterele din Bucuresti este restrictionat zilnic, ‪de luni pana vineri‬, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul ‪07:00-22:00‬, dupa cum urmeaza:

  • pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2, accesul este interzis in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucuresti numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen
  • pentru cele cu norma de poluare Euro 3 si Euro 4, accesul este permis pe toate strazile municipiului Bucuresti numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen. ATENt IE!!! Autoturismele Euro 4 vor plati vinieta de la 1 ianuarie 2021.

„Nicaieri in Europa nu mai circula masinile care sunt ultra poluante, cum sunt cele de tip non euro, Euro 1 si Euro 2. Aceste masini polueaza traficul, ne imbolnavesc, nu ete normal sa lasam lucrurile in continuare sa se perpetueze. Prin proiectul prezentat asazi in fat a dvs. aceste masini nu vor mai avea acces in centrul Capitalei, de luni pana vineri de la ora 7.00 la 22.00, iar in restul teritoriului Municipiului Bucuresti vor putea circula dupa achizit ionarea unei viniete Oxigen. in ceea ce priveste autoturismele Euro 3 si Euro 4, si ele sunt intens poluante, si am luat urmatoarea decizie: pentru Euro 3 propunerea ramane valabila de la 1 ianuarie 2020, pentru Euro 4 voi prezenta un amendament in cadrul sedint ei CGMB ca taxa Oxigen pentru masinile Euro 4 sa aiba valabilitatea incepand cu 1 ianuarie 2021”, a declarat primarul Gabriela Firea, la inceputul sedint ei Consiliului General.

Potrivit unui amendament propus de consilierii ALDE si aprobat in sedinta CGMB, masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 nu vor mai avea voie deloc in Bucuresti de la ‪1 ianuarie 2022‬, iar pentru cele Euro 3 restrictia este valabila din anul 2024. Potrivit aceluiasi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele si motocicletele, dar si autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care functioneaza cu GNL, GNC si GPL.

Masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6, au acces fara restrictii pe toate arterele;

Pentru masinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 si 4 – 5 lei pe zi.

Vezi mai jos noile tarife propuse de primarul Gabriela Firea pentru proprietarii de masini care vor sa tranziteze Bucurestiul:

soferii care circula fara vinieta corespunzatoare vor fi sanctionati cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.