Astra Vagoane Calatori, plangere penala pentru Gabriela Firea

72

Astra Vagoane Calatori pregateste o plangere penala pentru Gabriela Firea, dupa ce primarul general al Capitalei a defaimat (eufemistic spus) imaginea uzinei aradene. Actionarul majoritar al uzinei aradene, Valer Blidar denunta apetitul edilului in functie pentru firmele turcesti si reclama acuzatii mincinoase ale acesteia, transmite Clubferoviar.

”Nu stiu ce plangere penala i-a facut doamna Firea lui Nicusor Dan, dar Astra pregateste o plangere penala pentru defaimarea imaginii societatii si pentru daunele cauzate de afirmatiile mincinoase, inventate fara niciun temei pentru inducerea in eroare a opiniei publice si pentru asa-zise citate inventate din oferta Astra, prin care, de asemenea, aduce grave acuze firmei din Arad. Apetitul domnei Firea pentru firmele turcesti nu este o noutate, presa scrie de cativa ani despre asta, iar acuzatiile mincinoase la adresa noastra si laudele la adresa firmei turcesti dovedesc si de data asta temeinicia acuzatiilor la adresa primarului general”, a declarat pentru Club Feroviar actionarul majoritar al Astra Vagoane Calatori Arad, Valer Blidar.

Loading...

El aminteste faptul ca uzina din Arad deruleaza in prezent patru contracte care insumeaza un numar egal de tramvaie cu cel din Bucuresti. Aproape jumatate din doua contracte sunt deja livrate sau in curs de livrare, iar celelalta se afla in diferite faze de fabricatie. ”Nu avem niciun asociat, se produce aproape totul la Arad, cu exceptia unor componente de electronica industriala, avem cel mai mare grad de integrare dintre fabricantii de profil din Europa si ne intrebam cum poate un primar al Capitalei sa se preteze la asemenea josnicii? Hartia fara importanta de care aminteste doamna primar este documentul cel mai important din intreaga documentatie depusa. Este dovada ca firma ofertanta a fabricat macar odata un tramvai conform cu normele europene, iar firma din Turcia nu a fabricat”, a mai spus Blidar.

Omul de afaceri aradean are suspiciuni ca Gabriela Firea va incerca sa nesocoteasca sentinta definitiva a Curtii de Apel Bucuresti si sa redirectioneze catre Durmazlar contractul care, potrivit acesteia, trebuie semnat cu Astra Vagoane Calatori. ”Ne intrebam ce mai inventeaza doamna Firea, doar-doar va gasi o posibilitate de redestinare a contractului catre firma agreata, cu toate ca tramvaiul fabricat de turci nu poate circula in Bucuresti. Vedem insa cu cata grija doamna primar evita sa pronunte expresia „tramvaiul fabricat”, folosind in toate interventiile sale notiunea de „tramvaiul ofertat” si asta pentru ca a fost ofertat un tramvai copie aproape fidela dupa tramvaiul Astra, adica un prototip, desi caietul de sarcini interzice asta. Turcii nu au fabricat niciodata un tramvai conform si nici nu au omologare. De fapt, acestia au avut bunul simt si nu ne-au contrazis, ei nu au contestat Decizia CNSC si nici nu s-au prezentat la proces, in schimb s-a judecat cu noi PMB, adica institutia care trebuia sa fie arbitru. De ce oare?”, se intreaba retoric Valer Blidar.

Declaratia omului de afaceri a fost facuta dupa ce, joi seara, primarul general Gabriela Firea s-a dezlantuit la Antena 3 (in timp ce moderatorul si un invitat al emisiunii ii ridicau mingi la fileu), lansand un atac fara precedent la adresa Astra Vagoane Calatori.

”(Astra vagoane Calatori n.red.) este firma care de fapt in Romania doar asambleaza componente care erau produse in China si aduse in tara noastra. Sa ne intelegem: la Arad nu se construiesc tramvaie, la Arad se asambleaza tramvaie, deci facem un Lego”, a spus primarul general. Ea a tinut sa sublinieze in mai multe randuri ca oferta turcilor de la Durmazlar era mai ieftina si ca reprezentantii fabricii aradene s-au legat de ”chitibusuri” pentru a contesta decizia de atribuire a Primariei. Iata o declaratie pe care a repetat-o obsesiv pe parcursul emisiunii: ”Consortiul roman-chinez nu a contestat pretul, ca era mai mic al companiei din Turcia, nici termenul de livrare, ca era mai scump. Au venit si au spus ca certificatul de omologare, care era acreditat la nivel european, de un organism din Italia, nu ar putea sa fie recunoscut in Romania de RAR-ul CFR-ului (AFER – n.red.), care verifica tramvaie, ca sa zic asa”.

Tirada edilului general in functie a capatat de mai multe ori aspecte politice, in conditiile in care peste doua saptamani sunt alegeri locale, asa ca a folosit prilejul pentru a-l ataca pe contracandidatul sau cu cele mai mari sanse (potrivit sondajelor), Nicusor Dan.

Declaratiile edilului-sef vin dupa ce Primaria Capitalei, condusa de ea, a informat acum zece zile, oficial, compania Astra Vagoane Calatori ca a castigat licitatia pentru tramvaie din Bucuresti si ca in scurt timp va avea loc semnarea contractului.

Citeste mai mult pe clubferoviar