Arsenie Boca, propus pentru canonizare! Mitropolia Ardealului a decis ca „Sfantul Ardealului”, Arsenie Boca, sa devina sfant!

8

Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis ca parintele Arsenie Boca sa devina sfant, iar in acest sens va propune dosarul de canonizare Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, potrivit unui comunicat de presa al Episcopiei Devei si Hunedoarei.

Loading...

„Joi, 5 septembrie 2019, la sediul Episcopiei Devei si Hunedoarei, sub presedintia inaltpreasfintitului Parinte Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, s-au desfasurat lucrarile sedintei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. in cadrul sedintei Sinodului mitropolitan, ierarhii prezenti au luat act cu aprobare de dosarul de canonizare intocmit de Comisia speciala teologica mitropolitana pentru canonizarea Parintelui Arsenie Boca. Dosarul complet si studiul document asupra sfinteniei vietii Cuviosului Parintelui nostru Arsenie vor fi inaintate spre examinare si decizie Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane”, se arata in comunicatul de presa.

Mitropolitul Ardealului, iPS Laurentiu Streza declara, in 2014, ca Biserica Ortodoxa Romana nu se opune canonizarii parintelui Arsenie Boca, cel supranumit de credinciosi „Sfantul Ardealului”. Mai mult, mitropolitul Ardealului marturisea atunci ca „ar fi cel mai fericit om din lume sa poata sa semneze si el pe actul de canonizare”. iPS Laurentiu a spus atunci, ca intalnirile sale cu parintele Arsenie Boca au fost „providentiale”.

In acest an se implinesc 30 de ani de la moartea parintelui Arsenie Boca, supranumit de credinciosi „Sfantul Ardealului”, care este ingropat la Manastirea Prislop in judetul Hunedoara.

Arsenie Boca s-a nascut pe 29 septembrie 1910 in localitatea Vata de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologica „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o in 1933. in Vinerea Izvorului Tamaduirii, dupa Pastile anului 1940, a fost tuns in calugarie la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, primind numele Arsenie.

A fost parinte ieromonah, teolog, artist plastic, staret la Manastirea Brancoveanu si apoi la Manastirea Prislop. in anul 1959, regimul comunist a desfiintat lacasul de cult din Hunedoara, l-a transformat in camin de batrani, iar parintele Arsenie Boca a fost alungat din manastire. Securitatea i-a interzis sa mai slujeasca in vreo biserica din Romania.

Parintele a fost arestat si torturat de fosta Securitate in anii 1948 si 1951 pentru presupuse legaturi cu legionarii, fapte negate de acesta. inchis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si la Oradea, condamnat la munca silnica la Ocnele Mari si la Canal, parintele a revenit, la sfarsitul pedepsei, ca staret la Manastirea Prislop. A fost unul dintre martirii opresiunii comuniste. A pictat biserica din comuna Draganescu, la 25 kilometri de Bucuresti.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. A trecut la cele vesnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia si a fost inmormantat la Manastirea Prislop. La mormantul parintelui Arsenie se perinda zilnic sute de pelerini.