Arafat, despre un pacient cu COVID-19 externat la cerere: Dupa o saptamana a ajuns aproape in coma la Terapie Intensiva

157

Pacientii cu simptome usoare de COVID-19, dar care se externeaza pe propria raspundere, ignorand recomandarea medicala, se expun unui pericol urias si ii pun in pericol si pe medici.

Secretarul de stat Raed Arafat a dezvaluit ca, luni dupa amiaza, un echipaj mobil de terapie intensiva a fost chemat pentru a salva un pacient in stare foarte grava, aproape in coma, care s-a externat pe semnatura de la spitalul suport Colentina acum exact o saptamana. si nu este primul caz de acest fel.

Loading...

„Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore, la data de 6 iulie, acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee, cu Glasgow coma score 8, adica aproape comatos si s-a trimis terapie intensiva ca sa poata sa-l asiste si sa vedem daca reuseste sa-l scoata sau nu”, a spus Raed Arafat, luni dupa-amiaza, in comisia juridica a senatului, unde se dezbate la aceasta ora legea carantinei si izolarii.

„Pe altul, acum o zi sau doua, tot acelasi serviciu l-a gasit acasa in stop cardiac. Echipele se expun resuscitand acesti pacienti care refuza internarea cu simptomele usoare si merg acasa, se agraveaza, nu sunt monitorizati adecvat, nu spun medicilor care este starea lor si ca aceasta se agraveaza, dupa care familia lor da telefon la 112 sa spuna ca bolnavul este agravat. Asta este o situatia reala cu care ne confruntam”, a mai spus secretarul de stat, conform Digi24.

El a invocat un studiu de la Universitatea Yale, conform caruia peste 50% din infectiile cu COVID sunt cauzate de asimptomatici.

„il lasi acasa cu simptome usoare, dupa trei-patru zile bolnavul este in stop cardiac si asta inseamna ca noi ne-am riscat viata mult mai mult, pentru ca pana intervine serviciul de urgenta, pana il resusciteaza, pana il duce la spital… daca era in spital il depistau mult mai repede si ii salvau viata. Asta este informatia care trebuie sa ajunga la populatie. Sa nu inducem in eroare populatia ca noi ii inchidem in puscarie ca sunt cu simptome usoare fara sa-i zicem «atentie, ca daca mergeti acasa nimeni nu garanteaza ca dupa doua-trei zile nu veti fi in stop cardiac»”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat a prezentat si legislatia din mai multe tari europene: in Finlanda exista examinarea sanitara tintita si obligatorie, carantinarea persoanelor si a bunurilor, izolarea, in Austria – carantinarea graduala, Irlanda – detentia si izolarea persoanei sursa a infectiei, in Marea Britanie – detentia persoanelor posibil infectate, iar in Franta – posibilitatea izolarii persoanelor.