Analiza. Teoriile conspiratiei, alimentate de propaganda rusa! Dezinformarea din Romania a dus la cresterea alarmanta a cazurilor de COVID-19

86

In Romania, teoriile conspiratiei despre coronavirus costa vieti. Cresterea alarmanta a cazurilor noi de COVID-19 este alimentata de o campanie de dezinformare in care este implicata si propaganda rusa, se arata intr-o analiza facuta de Politico, potrivit Digi24.

In intreaga Europa, tarile se confrunta cu o crestere a infectiilor, deoarece, treptat, au fost relaxate masurile de restrictie, insa in Romania cresterea cazurilor este alimentata si de dezinformare si de fake-news. Unele posturi nationale de televiziune au difuzat mesaje anti-vaccin si corona-sceptice semanand indoieli cu privire la masurile preventive in randul populatiei si contribuind la cresterea numarului de infectii, scrie Politico.

Loading...

„Am avut mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, a declarat pentru Politico Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Aceste campanii variaza de la articole online si postari pe retelele sociale, pana la „atacarea oricarei persoane, inclusiv oficialii care au scris public orice informatie pentru a avertiza populatia despre ce trebuie sa faca”, a spus Arafat.

„De asemenea, au fost campanii foarte bine finantate de unii care doreau sa apara public pentru a sfida recomandarile noastre, vizand tinerii, pe care ii convingeau sa nu mai poarte masti”, a mai spus Arafat.

„Unii oameni au aparut in mass-media cu opinii care nu aveau baza stiintifica, inclusiv medici care nu sunt specializati in domeniile legate de COVID, care se opuneau impotriva unor masuri preventive.”, Raed Arafat.

Varful actual poate fi atribuit dezinformarii „cel putin partial”, a declarat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

„Toate acestea, luate impreuna, au avut cu siguranta un impact asupra populatiei, creand confuzie si recrutand un numar de oameni care au incetat sa respecte regulile, au incetat sa poarte masti si au inceput sa propage teorii ale conspiratiei”, a adaugat acesta.

O parte din dezinformare are legatura cu presa de stat rusa. „Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum si o multitudine de actori locali”, a declarat pentru Politico Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. Rebegea a indicat organizatia mass-media rusa Sputnik si mai multe grupari ultra-nationaliste si anti-vaccinare din Romania, care au promovat teorii ale conspiratiei despre coronavirus inca de la debutul pandemiei.

Rebegea a spus ca politicienii romani „joaca un joc iresponsabil” prin amplificarea si acordarea de greutate dezinformarii online cu privire la coronavirus pentru a ataca guvernul.

„Mesajele care reduc la minimum efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni si comentatori. Vedem un model caracteristic Balcanilor, in care penetrarea propagandei rusesti este mai profunda”, a spus ea.

Editia locala a site-ului rusesc Sputnik a promovat demonstratiile stradale impotriva masurilor de siguranta ale guvernului si a sugerat in mod repetat ca efectele virusului au fost exagerate de guvern.

Organizatorul unui protest recent impotriva contramasurilor pandemice de la Bucuresti, Iosefina Pascal, este si asistenta a europarlamentarei Maria Grapini, din grupul socialist. Pascal este unul dintre cei mai prolifici sustinatori online ai corona-scepticismului din Romania, iar activitatea ei este acoperita indeaproape si favorabil de editia locala a Sputnik.

Purtatorul de cuvant al Sputnik la Moscova sustine intr-o declaratie ca publicatia isi rezerva dreptul de a cita surse asa cum considera ca este de cuviinta. „in unele articole de pe site-urile noastre web citam experti, vorbitori etc. si opiniile lor”, a scris purtatorul de cuvant. „De asemenea, consideram ca editarea acelor opinii sau marcarea celor care nu se coreleaza cu mainstream-ul drept „dezinformare” este o forma de cenzura pe care o consideram inadmisibila”.

Adesea in Romania, astfel de opinii influenteaza politica nationala. „Cel mai mare partid din Romania, PSD, are si cel mai mare numar de coronasceptici. PSD a folosit conturile sale oficiale de pe retelele sociale pentru a pune sub semnul intrebarii gravitatea pandemiei.”, a spus Rebegea.