Alte 45 de cazuri de infectare cu noua tulpina britanica COVID-19. Cele mai multe sunt din Bucuresti

39

Reprezentantii MedLife anunta, joi, ca alte 45 de cazuri de infectare cu tulpina coronavirusului descoperita in Marea Britanie au fost identificate in lotul de 90 de probe prelevate in perioada 3-11 februarie, in cadrul studiului de secventiere derulat de companie. Cele mai multe cazuri sunt din Bucuresti – 26, Timisoara – sase si Cluj – trei.

Sistemul Medical MedLife continua studiul de secventiere a genomului virusului SARS-CoV-2 si anunta noi rezultate privind cazurile de infectare cu tulpina britanica depistate pe teritoriul Romaniei, se arata intr-un comunicat de presa transmis, joi, de companie, potrivit Ziare.com.

Loading...

„In aceasta etapa a cercetarii, specialistii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate in mod aleatoriu in perioada 3 – 11 februarie a.c. de la pacienti testati pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 contin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperita in Marea Britanie”.

Acestea provin de la pacienti din diferite orase ale tarii:

  • Bucuresti – 26 de cazuri
  • Braila – 1 caz
  • Galati – 2 cazuri
  • Timisoara – 6 cazuri
  • Cluj – 3 cazuri
  • Focsani – 1 caz
  • Ploiesti – 1 caz
  • Pitesti -1 caz
  • Turda – 1 caz
  • Tg. Jiu – 2 cazuri
  • Vaslui – 1 caz

Astfel, numarul cazurilor de infectare cu varianta britanica a coronavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife ajunge la 79, in mai putin de doua luni.

„Daca in urma cu doua saptamani anuntam ca prevalenta cazurilor identificate cu tulpina britanica este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate in lotul curent continand tulpina B1.1.7, cunoscuta ca avand originea in Marea Britanie.

Considerand ca esantionul analizat este reprezentantiv, datele confirma dinamica anticipata in rundele anterioare de secventiere si faptul ca, cel mai probabil, aceasta tulpina a devenit deja varianta dominanta in marile orase ale tarii, urmand, cel mai probabil, sa devina tulpina cu cea mai mare frecventa in urmatoarele 3-5 saptamani la nivel national. Astfel, Romania ar fi printre primele tari din Uniunea Europeana in care predomina varianta britanica a coronaviursului.

Pe de alta parte, este de precizat faptul ca, desi rata de transmitere a noii tulpini este una ridicata, pastrarea unui platou in ceea ce priveste numarul de cazuri inregistrate zilnic si diminuarea numarului de cazuri grave in sectiile de ATI sugereaza ca masurile luate de autoritati, respectiv carantinarea pe zone in functie de prevalenta locala a infectarilor, au functionat si probabil vor trebui mentinute in continuare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si coordonator al studiului de secventiere derulat de MedLife.