Alocatiile de stat pentru copii, cresc de la 1 ianuarie! Cum se calculeaza majorarea!

6

Alocatiile de stat pentru copii vor fi majorate anual, de la 1 ianuarie 2020, cu 100% din rata medie anuala a inflatiei .Decizia a fost luata marti in plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Loading...

Proiectul a fost adoptat, unanim, de cei 242 de deputati prezenti in plenul Camerei, care este for decizional.

„Am reusit! inca o victorie pentru copiii Romaniei ! Alocatiile copiilor vor creste anual din ianuarie 2020. Parlamentul Romaniei a votat in unanimitate propunerea mea legislativa de indexare a alocatiilor de stat pentru copii cu rata inflatiei. Din 2020, anual, alocatiile vor creste pentru a acoperi inflatia si pentru a le asigura copiilor o alocatie cat mai decenta. Ma bucur ca am reusit sa duc pana la capat cele doua proiecte. A fost greu dar s-a terminat cu bine”, a scris deputatul PNL Robert Sighiartau, unul dintre initiatorii proiectului, pe contul de Facebook.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a fost depus la Senat pe 11 septembrie 2018, dar a fost respins pe 4 februarie 2019. Cu toate aceastea, proiectul a primit aviz favorabil in Comisa de Munca, iar marti a fost votat in unanimitate in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional. Propunerea liberalilor a primit 242 de voturi „pentru”.

Initiativa legislativa prevede ca alocatia pentru copii sa se stabileasca in raport cu indicatorul social de referinta” (ISR).

„Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste sumele cheltuielilor pentru alocatiile destinate copiilor”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

„Inflatia a crescut alarmant in ultima perioada, iar efectele asociate acesteia devin o povara serioasa pentru familiile din Romania, care isi sustin cu greu existenta. De asemenea, migratia romanilor spre alte tari pentru un trai mai bun reprezinta o problema alarmanta pentru natalitate si pentru demografia tarii”, precizaeza initiatorii proiectului, Robert Sighiartau si Dumitru Mihalescul, deputati PNL.

Si ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat ca sustine ca alocatiile de stat pentru copii sa fie indexate anual, in raport cu indicele de inflatie, incepand din 2020.

„in Comisia de munca am fost prezent la o dezbatere si am aprobat ca alocatiile pentru copii sa fie indexate anual cu rata inflatiei, pana facem alte masuri de majorare”, preciza Budai.

Alocatia pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani este de 300 de lei, iar pentru cei cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani este de 150 de lei. De asemenea, alocatia este de 300 de lei si pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani in cazul celor cu dizabilitati.