Alexandru Rafila: In Romania nu mai avem acum transmitere comunitara a virusului

In acest moment, virusul Sars-CoV-2 nu mai are transmitere comunitara in Romania, a declarat la Digi24 expertul in microbiologie Alexandru Rafila. Este o veste buna, dar care nu inseamna ca nu ne putem confrunta cu un nou val al epidemiei, atrage el atenția.

Chiar daca raportarile oficiale sunt mai mici decat numarul real al infectarilor, tot vorbim de cateva sute de cazuri zilnic.

Loading...

„La 130-150 de cazuri nu mai e transmitere intercomunitara a infecției in Romania. Chiar daca cifrele sunt subevaluate, 500 de cazuri pe zi la nivel național nu inseamna transmitere comunitara, e una sporadica. Trebuie sa ințelegem ca in Romania au circulat mai puțin variantele mutante, cu excepția variantei din Marea Britanie.

Daca incet-incet apar cazuri cu o varianta cu transmisibilitate mai mare, de exemplu varianta indiana are 40-50% transmisibilitatea mai rapida decat varianta clasica, atunci putem sa spunem ca reapare transmiterea comunitara.

Nu trebuie sa devenim paranoici, trebuie sa continuam sa pledam pentru vaccinare, sa o facem țintit. in mediul rural nu se vaccineaza, asta e realitatea și cred ca in aceasta vara am putea sa facem in așa fel incat autoritațile sa gaseasca cheia parteneriatului cu autoritațile locale incat in mediul rural sa inceapa sa existe interes pentru vaccinare.

Daca in toamna vor fi semne de creștere a numarului de cazuri, atunci cu siguranța daca terenul e pregatit, va exista și aflux mai mare poate in a doua jumatate a verii sau in toamna.

Peste vara sunt concedii, aceia care doresc sa calatoreasa s-au vaccinat sau se vor vaccina in perioada urmatoare. Persoana sedentara o va face cand va vedea ca aceasta pandemie ar putea sa reizbucneasca”, spune Alexandru Rafila.