Alexandru Rafila: Certificatul digital pentru cei care nu si-au facut doza booster expira la 1 februarie

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila anunță că certificatul verde expiră la 1 februarie pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster.

El a explicat la Europa FM că măsura este o directivă europeană.

Loading...

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Rafila.

El a adăugat că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea primei scheme de vaccinare.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin (doza booster, n.r.)pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a explicat el.

Ministrul a mai spus că 2022 ar urma să fie anul în care „vom încheia această urgență medicală”.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic”, a adăugat el.