Alexandru Rafila, apel catre romani: Macar in al doisprezecelea ceas ar trebui sa ne revenim si sa respectam cele trei reguli simple si sa evitam aglomeratia

765

Medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie si reprezentant al tarii noastre la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a declarat, la Digi24, ca „macar in al doisprezecelea ceas” ar trebui sa ne revenim si sa respectam cele trei reguli simple – purtarea mastii, spalatul mainilor si distanta fizica – si sa evitam aglomeratia. Alexandru Rafila a precizat ca exista si o problema legata de comunicare, care poate fi rezolvata daca „toata lumea din zona publica” transmite mesaje concordante.

„Am avut o variatie intre 3% si 5% din probe pozitive. Azi am avut circa 4% probe pozitive la 12.000 de teste. Daca este un accident, vom vedea zilele urmatoare. Ne aflam pe un trend usor ascendent. Problema e legata de cat va dura acest trend si unde se va opri”, a spus Alexandru Rafila despre cele 460 de noi cazuri de infectare cu coronavirus raportate joi.

Loading...

Medicul a precizat ca principala cauza a cresterii numarului de cazuri zilnice este „relaxarea comportamentului fiecaruia dintre noi”.

„Daca vedem ca numarul de cazuri este in crestere, ar trebui macar in al 12-lea ceas sa ne revenim si sa respectam – si sa indemnam si pe altii sa respecte – aceste reguli simple si sa evitam aglomeratia. E momentul sa intelegem ca nu ar trebui sa ne impuna nimeni nimic si sa ne comportam noi cum trebuie. Cat timp au fost niste masuri stricte s-au respectat, cand masurile devin laxe se crede ca pericolul a trecut. Nu a trecut, dar credem ca ne-am antrenat suficient astfel incat sa replicam masurile de acum 2-3 luni”, a explicat Rafila.

Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie a reclamat insa si mesajele divergente transmise de personaje publice.

„Avem o problema legata de comunicare si problema asta poate fi gestionata daca toata lumea din zona publica transmite mesaje concordante: ca avem o problema de sanatate publica, reprezentata de o boala transmisibila care se transmite cu usurinta si care poate provoca cazuri grave, chiar mortale si pentru a impiedica raspandirea este nevoie de trei lucruri simple”, a spus Alexandru Rafila.

Intrebat despre controversele legate de faptul ca se poate merge la biserica, dar nu si la teatru, Rafila a replicat: „Aici sunt discutii care uneori nu sunt de natura sanitara. Cred ca noi ne-am putea duce oriunde daca respectam anumite lucruri”.

El a mai spus ca discutia ar trebui sa se mute de la masurile administrative la ceea ce reusim fiecare dintre noi sa facem ca sa prevenim infectia.

Rafila a dat ca exemplu Austria: „in Austria, boala practic a disparut, revin la viata normala, dar avand grija pentru orice tip de activitate sa respecte aceste reguli. E foarte simplu pentru toata lumea. Eu pledez pentru acest mesaj la unison si cu insistenta chiar.”