Alerta la Bagdad! Un nou atac cu rachete in Zona Verde! A fost vizata si ambasada SUA

8

Doua atacuri au vizat aproape simultan sambata seara Zona Verde ultrasecurizata din Bagdad si o baza aeriana irakiana in care se aflau soldati americani aflata la nord de capitala, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate citati de AFP.

Loading...

Doua obuze de mortiera au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se afla ambasada americana atacata marti de mii de combatanti si sustinatori ai gruparilor pro-Iran din Irak, au declarat responsabili de securitate din Zona Verde.

In acelasi timp, la mai putin de o suta de km mai la nord, doua rachete Katiusa s-au abatut asupra bazei aeriene Balad, baza irakiana de mari dimensiuni in care se afla soldati si avioane americane, au precizat surse de securitate de la fata locului.

Potrivit comandamentului militar irakian, nu a existat nicio victima in urma acestor atacuri. Imediat dupa aceste tiruri, drone americane au survolat baza in misiuni de recunoastere, au adaugat sursele citate.

SUA au desfasurat in aceasta saptamana soldati suplimentari pentru a proteja diplomatii si soldatii americani in Irak, unde sentimentul anti-american s-a intensificat puternic dupa asasinarea vineri, intr-un atac cu drona, a puternicului general iranian Qassem Soleimani si a locotenentului sau Abu Mehdi al-Muhandis.

Apelurile la “razbunare” s-au inmultit la Bagdad si la Teheran, in contextul in care americanii considera de mai multe luni ca factiunile armate pro-Iran din Irak sunt o amenintare mai mare decat jihadistii afiliati gruparii Statului Islamic (SI).

De la sfarsitul lui octombrie, 13 atacuri au racheta au vizat interesele americane in Irak, provocand pe 27 octombrie moartea unui subcontractor american intr-o baza a centrului petrolier al tarii. Atacurile nu au fost revendicate, dar Washingtonul acuza de comiterea lor factiunile pro-Iran din coalitia de paramilitari Hashd al-Shaabi.