Alerta in Romania! Medicii de familie avertizeaza: Difteria a devenit amenintare pentru Romania!

12

Medicii de familie cer autoritatilor sa intensifice masurile de prevenire si sa se pregateasca pentru combaterea difteriei, argumentand ca difteria a devenit amenintare pentru Romania. Ei cer lansarea de urgenta a unui program national pentru vaccinarea populatiei adulte expuse riscului de imbolnavire, program care sa cuprinda masuri de sustinere/compensare a costurilor pentru vaccin si campanii de informare si constientizare a populatiei.

Loading...

”Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarma in ce priveste amenintarea epidemiologica de la granita de Nord a tarii. Masurile luate de Ministerul Sanatatii (MS) pana in acest moment sunt bune, necesare insa trebuie completate. Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la directiile judetene de sanatate publica si MS a dispus achizitionarea de stocuri de ser vaccinal impotriva difteriei”, avertizeaza medicii de familie, potrivit News.ro.

SNMF solicita oficial lansarea de urgenta a unui program national pentru vaccinarea populatiei adulte expuse riscului de imbolnavire, program care sa cuprinda masuri de sustinere/compensare a costurilor pentru vaccin si campanii de informare si constientizare a populatiei.

”Medicii de familie din Romania isi arata disponibilitatea de a se implica cu seriozitate in campania de prevenire a aparitei si raspandirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am inceput deja sa informam populatia si sa recomandam masuri de preventie.”, declara dr. Dina Mergeani, Presedinte SNMF.

Argumentele pentru o astfel de solicitare sunt:

  • Difteria este o boala prevenibila prin vaccinare pentru care, in Romania, se face imunizare din 1960. Ultimul vaccin din Programul National de Vaccinare care contine anatoxina difterica se administreaza la 14 ani iar perioada de protectie in fata bolii este de 10 ani in medie. in lipsa administrarii unui rapel la toti adultii de peste 24 de ani se creeaza conditiile aparitiei unei populatii receptive, expuse riscului de imbolnavire;
  • Ca o consecinta a fenomenului de ”reticenta la vaccinare” inregistrat in ultimul deceniu, exista un procent important de copii si tineri care au varsta pana in 24 de ani fara schema completa si protectie optima pentru ca parintii nu au respectat programul national de imunizare;
  • in Romania se foloseste un vaccin care se utilizeaza in toata Europa si care poate fi administrat si adultilor. Vaccinul asigura protectie in acelasi timp si fata de tetanos (boala cu evolutie extrem de grava chiar si cu tratament specific) si fata de tusea convulsiva (din ce in ce mai des intalnita la nivel global);
  • in statele civilizate, vaccinarea impotriva difteriei se face periodic, si dupa varsta copilariei, prin programe nationale.

”Este evident ca doar printr-un efort national putem face fata unei amenintari atat de mari precum o epidemie de difterie. Noi, medicii de familie, avem un rol foarte important in depistarea bolii insa preventia, in care deja suntem direct implicati, poate fi facuta doar prin deciziile si implicarea autoritatilor, cu costurile de rigoare. O investitie in preventia primara, mai ales cand amenintarea a devenit evidenta, este o initiativa obligatorie”, conchid reprezentantii medicilor de familie.

Ministerul Sanatatii a anuntat saptamana trecuta ca a cerut directiilor de sanatate publica din judetele Botosani, Maramures, Satu Mare, Suceava si Tulcea intensificarea supravegherii difteriei, dupa aparitia unor cazuri de imbolnavire in Ucraina.

Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, a dispus, inca din 1 noiembrie, directiilor de sanatate publica din judetele Botosani, Maramures, Satu Mare, Suceava si Tulcea intensificarea activitatii de supraveghere a difteriei, ca urmare a comunicarilor privind evolutia unor cazuri de imbolnavire in Ucraina, se arata intr-un comunicat de presa transmis de MS.

„De asemenea, Ministerul Sanatatii a cerut INSP sa distribuie prin directiile de sanatate publica tututror medicilor de familie si unitatilor sanitare din judete definitia de caz pentru difterie, precum si obligatia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judeteana, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT si va demara ancheta epidemiologica”, scrie in comunicatul MS.

Ministerul Sanatatii a mai cerut directiilor de sanatate publica sa evalueze de urgenta situatia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel incat sa fie identificate zonele cu o mai slaba acoperire pentru a interveni cu actiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.