Alerta de canicula in 33 de judete si Bucuresti, pana duminica

12

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi avertizari Cod galben si Cod portocaliu de caldura si disconfort termic, fenomene ce vor alterna cu perioade de instabilitate atmosferica.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de vineri, in intervalul orar 13:00 – 21:00, va fi in vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata, in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura, ce se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, local averse ce vor avea si caracter torential si, izolat, grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25 – 40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restranse si in sudul si estul teritoriului.

Loading...

Judetele aflate sub avertizare sunt: Alba, Arges, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Gorj, Prahova, Sibiu, Valcea si Vrancea.

Prognoza de specialitate releva faptul ca, in perioada 30 iulie – 1 august, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ilfov, sudul judetului Caras-Severin si in Municipiul Bucuresti va fi Cod portocaliu de canicula. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatura – umezeala (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 37 si 40 de grade.

Valul de caldura va persista si in prima parte a saptamanii viitoare in regiunile sudice si sud-estice, unde disconfortul termic se va mentine deosebit de accentuat, precizeaza meteorologii.

De asemenea, in zilele de 30 – 31 iulie si 1 august, un Cod galben de disconfort termic ridicat si canicula va persista in cea mai mare parte a tarii, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.
In regiunile vestice, sudice si local in restul teritoriului va fi canicula. Temperaturile maxime la scara intregii tari se vor situa, in general, intre 32 si 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor cobori sub 20 de grade.

Avertizarea vizeaza urmatoarele judete: Alba, Arges, Arad, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Gorj, Galati, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Mures, Prahova, Sibiu, Tulcea, Timis, Valcea, Vrancea si Vaslui.