Agent Green: Cel mai mare urs din Romania, ucis de un print din Austria. „Avem de-a face cu o partida de braconaj”

40

Asociatiile Agent Green si VGT (Austria) acuza ca un print din Austria a ucis cel mai mare urs din Romania, sub pretextul ca elimina o ursoaica din Covasna, care face stricaciuni în gospodariile localnicilor.

Printul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în Romania în luna martie, si, contra unei taxe de 7.000 de euro (conform stirilor ProTv) si-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferita de Ministerul Mediului din Romania pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judetul Covasna, sustine asociatia Agent Green într-un material postat pe site-ul propriu.

Loading...

În schimb, printul nu a omorat ursoaica vizata, ci un mascul care traia în adancul padurii si care nu venise niciodata în apropierea localitatilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai multi ani de rangerul Agent Green din zona respectiva si era recunoscut ca fiind un exemplar salbatic si neobisnuit cu prezenta omului si sursele de hrana oferite de acesta.

„Arthur avea varsta de 17 ani si a fost cel mai mare urs observat în Romania si probabil cel mai mare care traia în Uniunea Europeana. Masuratorile cadavrului indica ca Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezinta maximum posibil în industria vanatorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record pana acum. Ma întreb cum a putut printul sa confunde o femela cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adancul padurii. Este clar ca printul nu a venit sa rezolve problema localnicilor ci sa omoare ursul si sa îsi duca acasa cel mai mare trofeu pentru a-l agata pe perete. Avem de a face cu o partida de braconaj, de vreme ce au împuscat ursul gresit”, a declarat Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

Agent Green mai mentioneaza ca ursul brun este o specie strict protejata de legislatia UE si de Conventia de la Berna. Derogarile sunt exceptii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, dupa o evaluare amanuntita a situatiei, iar metoda letala este ultima solutie atunci cand alternativele (inclusiv relocarea) au esuat, iar ursul problema pune în pericol vieti omenesti si gospodarii.

Comisia Europeana a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat si just orice fermier care sufera pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Mai mult, problema localnicilor nu a fost rezolvata dupa uciderea lui Arthur: ursoaica cu pui a continuat sa vina sa faca pagube în curtile lor.

„Am stat de vorba cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoaicei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociatiei de Vanatoare Botos în luna ianuarie 2021 sa împuste ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020. Atat domnul Gheorghe, cat si alti sateni au gospodariile la marginea satului, învecinandu-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre padure. Niciunul nu a primit compensatii pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plans de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discutat a spus ca nu s-a schimbat nimic de cand a fost împuscat ursul de sex masculin si ca femela continua sa vina zilnic în gospodarii. Gospodariile nu au caini din rase speciale care alunga ursii si nu implementeaza nicio masura de coexistenta si coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat sa îsi citeasca propria plangere facuta de domnia sa catre asociatia de vanatoare, dar nu a fost capabil sa o faca. Uciderea lui Arthur este extrem de suspecta si este de competenta politiei sa faca lumina în acest caz”, a mai spus Gabriel Paun, conform Digi24.