Adevarul despre starea spitalelor din Romania. PSD stia din 2018 ce e in spitale. Raportul IGSU scotea la iveala 4.289 incalcari ale legislatiei privind incendiile

24

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Dan Iamandi, a informat Ministerul Sanatatii inca din 2018 in legatura cu gravele riscuri de incendii din spitalele din Romania. Raportul a fost inaintat fostului ministru PSD Sorina Pintea, insa aceasta nu a facut nimic.

„Ma adresez dumneavoastra spre a va informa cu privire la concluziile controalelor de prevenire executate de personalul inspectoratelor pentru situatii de urgenta judetene si Bucuresti-Ilfov la unitatile sanitare cu paturi.

Loading...

Astfel, in ultimele 12 luni au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 657 unitati sanitare cu paturi, cu prilejul carora s-au constatat 4.289 incalcari ale legislatiei privind apararea impotriva incendiilor, 17% dintre acestea fiind solutionate operativ pe timpul acestor actiuni preventive”, scria Dan Iamandi, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta intr-un raport adresat ministrului PSD al Sanatatii, Sorina Pintea in aprilie 2019, informeaza Newsweek Romania.

Documentul nu doar ca a ramas fara nici o consecinta, dar in cursul anilor 2019 si 2020 numarul de incalcari ale legii in ceea ce priveste modul cum sunt protejati fata de incendiu pacientii din spitalele romanesti a ramas extrem de mare.

Majoritatea incendiilor care au avut loc in spitale au pornit de la instalatiile electrice necorespunzatoare.

„Din cele 23 de incendii produse in ultimul an la cladiri ale unitatilor sanitare cu paturi, putem exemplifica incendiul produs in data de 11 aprilie 2018 la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” din Iasi, la etajul VI al cladirii unde, din cauza suprasolicitari instalatiei electrice, pe holul unitatii spitalicesti s-a declansat un incendiu, in urma caruia au fost distmse in totalitate aparatura medicala si materialele sanitare ce se aflau la nivelul etajului, valoarea totala a pagubelor fiind de 54.541 mii lei”, mentioneaza raportul care a ajuns la Sorina Pintea.

In 2018, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a dat amenzi de peste 350.000 de euro si peste 2700 de avertismente.

Seful IGSU facea un apel atunci catre Ministerul Sanatatii condus de Sorina Pintea sa actioneze rapid.

„Luand in considerare aspectele semnalate, va rog sa dispuneti analizarea situatiei existente, adoptarea masurilor si solutiilor concrete care se impun si asigurarea indeplinirii lor, impreuna cu factorii de decizie din conducerea unitatilor mentionate, in vederea eliminarii deficientelor constatate.

Ca prioritate pentru imbunatatirea activitatii de aparare impotriva incendiilor, va propun sa asigurati intreprinderea demersurilor necesare in vederea obtinerii autorizatiei de securitate Ia incendiu pentru obiectivele din subordine care se incadreaza in categoriile prevazute de lege”, scrie in raport.

Mai mult, in aprilie 2019, IGSU anticipa faptul ca spitalele din Romania nu sunt pregatite pentru situatia in care va izbucni o criza de sanatate.

„De asemenea se impune elaborarea unui regulament pentru gestionarea riscului de epidemii, conform prevederilor ait. 8 alin. (1) si a1t. 20 alin. (2) din H.G. nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc”.

Parlamentarii PSD au provocat scandal, luni, inca de la debutul sesiunii ordinare a Camerei Deputatilor, solicitand demisia ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a cerut un moment de reculegere in memoria victimelor de la „Matei Bals”. El a sustinut ca, in ultima luna, de cand Vlad Voiculescu este ministru al Sanatatii „au ars patru spitale in Romania”. El l-a acuzat pe Voiculescu de „lipsa de empatie” si „sfidarea” pacientilor, „parintilor, cu cei care au fost victime acestor situatii”.

„O tara nu poate fi condusa de pe partia de schi, nu poate fi condusa din sala de sport”, a mai spus Simonis, aluzie la momentul in care s-a vaccinat Klaus Iohannis.

Momentul de reculegere a fost insa intinat tot de pesedisti, pentru ca au inceput sa strige „Demisia” in momentul in care presedintele Camarei Deputatilor, Ludovic Orban, a cerut un moment de reculegere.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat luni ca social-democratii vor depune, saptamana viitoare, o motiune simpla impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu.

El a spus ca respectiva motiune va fi depusa la Camera Deputatilor lunea viitoare si, „in functie de evenimente, aceeasi motiune poate fi depusa si la Senat”.

„Intai am luat o decizie in interiorul grupurilor PSD, asa se lucreaza democratic, o sa luam o decizie si in cadrul Consiliului Politic National si pe urma discutam cu toate grupurile”, a afirmat Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Referitor la faptul ca deputatii social-democrati merg in plen cu pancarte prin care ii cer demisia lui Voiculescu, liderul PSD a spus: „Foarte bine, asa se manifesta Opozitia. Eu o sa imi pun si pe Facebook. Invit pe toata lumea”.