Acuzatii grave la adresa ministrului Drula: A schimbat ilegal o parte din conducerea Portului Constanta, care e pregatit de vanzare!

72

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a schimbat ilegal administratorii Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime. Halucinant, Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, a votat cu o zi inainte de convocarea Adunarii Generale a Actionarilor, informeaza Newsweek.

Miza acestor demersuri pe repede inainte o reprezinta privatizarea Portului Constanta, la fel cum s-a intâmplat in cazul marilor privatizari in defavoarea statului român de la mijlocul anilor ’90.

Loading...

Ministerul Transporturilor, sub semnatura ministrului Catalin Drula, a convocat ilegal Adunarea Generala a Actionarilor a Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime pentru a-i revoca din functie pe administratorii inainte de expirarea contractelor de mandat valabile pâna in aprilie 2022.

De ce este ilegal? Ministrul nu are atributii in Guvernanta Corporativa, care reglementeaza activitatea Portului Constanta.

Mai mult, daca ministrul Catalin Drula daca voia sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor, trebuia sa solicite acest lucru Consiliului de Administratie care, la rândul lui, sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor și sa-i transmita subiectele incluse pe ordinea de zi.

„Ministrul nu are nici un fel de prerogativa pe Ordonanta 109, care se aplica cu celeritate. E un abuz tot ceea ce a facut el”, spun specialiștii in administrarea companiilor de stat.

Culmea, la ședinta nu a fost convocat președintele Consiliului de Administratie și nici un alt membru cu mandat.

Newsweek România a intrat in posesia mai multor documente care arata abuzul facut de ministrul Catalin Drula.

Pe 15 aprilie 2021, la ora 09.29, a fost trimis convocatorul de la ministrul Drula, care la rândul lui i-a cerut Gabrielei Murgeanu sa participe la ședinta, dar aceasta nu avea un mandat in acest sens de la Elena Petrașcu, președintele AGA.

Culmea, pentru ședinta convocata pe 15 aprilie 2021, Fondul Proprietatea a votat prin corespondenta pe 14 aprilie, la ora 15.56.

Conform acestui document, Fondul Proprietatea s-a abtinut la primele cinci puncte din convocator. Adica s-a abtinut de la revocarea administratorilor, la numirea unor noi membri provizorii in CA, stabilirea indemnizatiei fixe, aprobarea formei și continutul contractului de mandat și la mandatarea reprezentantilor actionarului majoritar sa semneze contractul de mandat cu membrii provizorii.

in schimb, a votat „pentru” imputernicirea Directorului General sa inregistreze hotarârea AGA.

„Procedura nu a fost respectata absolut deloc. Actionarul minoritar a votat un convocator despre care președintele Consiliului de Administratie a fost informat a doua zi. Este halucinant ce se intâmpla”, a spus o sursa din cadrul companiei.

in urma deciziei ministrului Catalin Drula au fost schimbati administratorii Ghiorghe Batrinca, Mircea Burlacu, Elena Petrașcu și Daniela Șerban.

Ce li s-a reproșat acestora? Doua rapoarte de ale Corpului de Control al Ministrului Transporturilor din 2019 și 2020. Actiunile de control din 2019 au fost facute in urma unei sesizari facute de asociatia Port Business Community, care a contestat in instanta o Hotarâre AGA și a carei actiune a fost declarata inadmisibila de instanta.

Mai mult, rezultatele controlului din 2019 nu au fost depuse și inregistrate și la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime.

Pentru ca tabloul sa fie complet, sustin surse din cadrul companiei, controlul din anul 2020 nu a fost efectuat. „Nimeni nu știe de acest control, cum s-a efectuat și cine. Documentul nu apare in registrul companiei de stat”, spun sursele.

„Invocarea neindeplinirii indicatorilor de performanta nu poate fi aplicata doar impotriva unor membri ai CA, ea trebuia aplicata tuturor membrilor inclusiv reprezentantului Fondului Proprietatea. Cu toate acestea, au fost schimbati doar patru din cei șapte membri”, sustin sursele Newsweek România.